Objavljeno

Električna ili akumulatorska bušilica?

Kad je riječ o bušilicama, za hobi i profesionalnu upotrebu se koriste i električna ili akumulatorska bušilica. Oba modela više ili manje čini isto, ali oboje je dobro koristiti u različitim okolnostima. No, što se tiče snage i praktičnosti, nema sumnje da su različiti. Kao što piše u nastavku, električne  pružaju više snage, dok je aku bušilica vrlo povoljna za određeni rad i na mjestima gdje je električna energija ograničena.

električna bušilica

Što se tiče snage, električne pružaju ujednačeni okretni moment. Iako su dostupni vrlo kvalitetni aku modeli, električne bušilice su mnogo pouzdanije sredstvo za bušenje. Broj okretaja se pokreće stalnim protokom električne energije, tako da nema ograničenja u pogledu napona. Ako pitate majstora ili stolara, imaju li mogućnost upotrebe električne energije, gotovo uvijek će istu iskoristiti.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih električne postaju superiornije od aku modela. Oni uključuju ukupnu težinu, bez potrebe za baterijama .Akumulatorske bušilice mogu biti glomaznije i teže zbog baterije. Uz to, uvijek morate imati i rezervnu bateriju za slučaj da se isprazni. Na kraju se također moraju zamijeniti baterije, što može biti skupo.

akumulatorska bušilica aku

S druge strane, u pogledu praktičnosti, aku bušilica bez sumnje ima prednost nad svojim kablovskim konkurentima. Mnoge bežične bušilice proizvode se s različitim značajkama. Reverzibilni pogon i ručno podesiva broj okretaja trebaju biti standardno na aku bušilice. Na akumulatorskim bušilicama poželjni su magnetizirani bitovi i više brzina. Njihova snaga određena je naponom pohranjenim u njihovim baterijama. Akumulatorske bušilice obično se kreću od 10,8 do 38 V. Što je napon niži, bušilica je slabija.

Električna bušilica je dobar izbor za svaki težak posao dok je aku bušilica odlična zamjena za ručni odvijač.

Akumulatorska bušilica se ističe po sposobnosti da je mobilnija. Pod uvjetom da je baterija dobro napunjena, za njima ne vući kabel. Ovisno o poslu, ovo je prednost. Izrađuju izvrsne sekundarne poslove za majstore kao i za one koji to rade. Iako će se električni modeli gotovo uvijek koristiti za ozbiljno bušenje ili za poslove većeg obujma, akumulatorski model idealan je za brze popravke na teško dostupnim mjestima. Akumulatorske bušilice su dobar alat za držanje u kući za male kućanske poslove. Uz dodatnu bateriju koja se uvijek puni, nikad nisu „van pogona“.

I električne i akumulatorske bušilice služe svrsi ili u radionici ili na mjestu rada. Iako su električne bušilice snažnije i pružaju dosljedniju silu uvijanja, aku bušilice rade za brze popravke tamo gdje dovodi do kratkog napajanja ili kada se ne trebate gnjaviti odmotavanjem kabela i njegovo uključivanje. Shodno tome, električne bušilice su izbor za svaki težak posao dok aku bušilice odlična su zamjena za ručni odvijač.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na e-mail [email protected] ili telefon na
01 3535 955.